Међународни београдски сајам књига званично је завршен свечаном примопредајом Отворене књиге, када је Александар Јунг, заменик амбасадора Немачке, предао Отворену књигу Њ.Е. Мухамеду Амин Белхажу, амбасадору Краљевине Марока у Србији. Краљевина Мароко биће следеће године почасни гост Сајма књига.

Ивона Јевтић, секретар за културу града Београда, нагласила је да је Београд и ове године испунио своју културну мисију кроз Београдски сајам књига, најзначајнију културну манифестацију у овом делу Европе. „Као што овогодишњи слоган каже, „Кључ је у књигама“ и то у најбољим књигама, које су се нашле управо на Београдском сајму, на штандовима домаћих и страних издавача, чији је број надмашио онај од прошле године. Још једном је Београд оправдао титулу културне престонице, а Београдски сајам књига поново је центар сумирања резултата домаћег и регионалног издаваштва“, рекла је Ивона Јевтић и захвалила се почасним гостима овогодишњег Сајма књига, земљама немачког говорног подручја, на атрактивним програмима, а потом изразила част и задовољство што ће следеће године почасни гост бити Краљевина Мароко. „Сигурна сам да ће присуство писаца и издавачких кућа из ове пријатељске земље на Сајму књига пробудити велико интересовање код наше читалачке публике и омогућити ближе упознавање са богатом књижевном традицијом Марока“, истакла је Јевтић и за крај цитирала мисао Јохана Волфганга Гетеа „свакодневно барем треба чути мало музике, прочитати добру песму, видети фину слику и ако је могуће, изговорити неколико разумних речи”, а она је додала „и читати књиге, јер кључ је у књигама“.

Зоран Аврамовић, председник Одбора Међународног београдског сајма књига, је истакао „да је и овогодишњи Сајам књига потврдио да је књига злато српске културе“ и додао да Одбор сваке године настоји да сачува традицију Сајма књига, унапреди програме, са што богатијим и разноврснијим садржајима, као и да унапреди посредничку улогу између читалаца, писаца и издавача. Он је подсетио да је од ове године уведен нови програм у оквиру Сајма књига, „Град- гост“, који је ове године представио Нови Сад, а потом присутне упутио у статистику овогодишњег Сајма књига. Ове године је било чак 519 директних излагача, од тога 403 домаћа и 116 страних излагача, Сајам књига простирао се на 30 000m2 изложбеног простора , обухватио је 525 програма у организацији Београдског сајма и издавача, 10 изложби, 9 додељених награда из области издаваштва и естетике књиге. Овогодишњи Сајам књига пратило је око 1200 акредитованих новинара, сниматеља и фоторепортера, електронских, штампаних и он-лајн медија из земље и иностранства, а Фестивал стваралаштва младих је представио 19 програма. „ Ови квантитативни и квалитативни подаци говоре о значају, вредности и успеху Сајма књига“, нагласио је Аврамовић и закључио да је „наша култура утемељена у књизи“.

Примопредајом Отворене књиге завршен 62. Међународни београдски сајам књига

Александар Јунг, заменик амбасадора Немачке, у име представника земаља немачког говорног подручја рекао је да је Београд ове године Немачкој, Аустрији, Швајцарској и Лихтенштајну, указао велику част да своју књижевност и језик представе публици на овогодишњем Сајму књига. Он се захвалио на сарадњи Београдском сајму, представницима града Београда, локалним партнерима Удружењу КРОКОДИЛ и преводилачкој мрежи „Традуки“ и истакао да је програм „4 земље 1 језик“ постигао велики успех. „Захвалан сам на овој могућности и интересовању које нам је пружила публика и у Београду и шире и верујем да ће на овај начин наше, већ постојеће и традиционалне везе са Србијом и Београдом бити продубљеније“ нагласио је Јунг и додао да „Београдском сајму књига жели још већи број посетилаца и све најбоље у будућем раду“.

Њ.Е. Мухамед Амин Белхаж, амбасадор Краљевине Мароко, обратио се присутнима речима: „Драги гости, драго ми је што сам данас међу вама да примим Отворену књигу, која представља званичан почетак припрема Краљевине Мароко да као почасни гост учествује на 63. Међународном београдском сајму књига“, и похвалио организаторе овогодишњег Сајма књига, који су овај догађај подигли на врх културних и књижевних манифестација на подручју Балкана. Он је нагласио да је Краљевина Мароко прва арапска земља која има част да учествује као почасни гост на Београдском сајму књига, што ће омогућити домаћим и страним посетиоцима да „открију богатство мароканске културе у свим њеним димензијама и да се упознају са мароканским вредностима као земље дијалога, толеранције, стваралаштва и прожимања култура, будући да Краљевима Мароко повезује Европу са Африком, Исток са Западом“ и додао да „присуство Марока на овој манифестацији значи сигурну жељу за промовисањем дијалога између двеју земаља и учвршћивањем пријатељства између два народа“.