У суботу 28. октобра, на Београдском сајму књига издавач „Албатрос Плус“ је представио књигу „Макијато дипломатија – Косово мртви угао Европе“, аутора Мартина Хајперца. „Готова књига је право једно мало чудо” рекао је Мартин Хајперц, немaчки финансијски стручњак и владин саветник, који је провео на Косову и Метохији девет месеци. Професионалац економиста, стручњак за финансијска питања који се заситио бирократије у друштвено уређеној земљи и одлучио да један период свог живота проведе на територији која је тотално супротна од свега на шта је навикао, сусрео се са „стравичним димензијама криминала и низом неправилности, које долазе из свих сектора који су ту за такозвану обнову“. Он је боравак тамо искористио да научи што више о КиМ, а највише сазнања је стекао из разговора са људима које је тамо упознао.

У разговору су учествовали и Јагош Ђуретић, директор и оснивач издавачке куће „Албатрос плус“ са сарадницима Слободаном Самарџићем и Јовом Цвјетковићем, који су истакли да им је најлепши део књиге „Моћ и вера“. У њему је аутор овог изузетног дела на сликовит и прелеп начин приказао манастир Високи Дечани, захваљујући свом литерарном дару и разговорима са свештеним лицима, те личним присуством на богослужењима. Поред знаменитих историјских и црквених здања и свештене елите, он је уједно упознао и корупцију и криминал који тамо владају и описао како се прави буџет једне криминалне, мафијашке, тзв. државе. Из свега што је видео на КиМ, закључио је да су одлуке страних сила, највише САД, кратковиде и да су дале ветар у леђа албанским вођама. Интереси западних сила, пре свега САД, направиле су тактичку борбу са само једним циљем, а то је отимање Косова и Метохије. Ратни злочинци који су заступали властите интересе зарад личног богаћења, врло брзо су постали веома моћни и Запад тренутно нема јасну концепцију како да се са овом новонасталом ситуацијом избори.

Ово није само још једна у низу књига коју је о КиМ писао странац, она даје другачије светло на све што се дешава, јер људи који су провели неко време тамо, имају потпуну слику, супротну оној која се пласира у медијима. Један од њих је Мартин Хајперц који је могао да сагледа потпуно другачију ситуацију , да зађе у дубље слојеве и буде сведок стравичних криминалних радњи које се тамо одвијају. Ово дело заслужује посебно поштовање због своје објективности, јер не стаје ни на српску ни на албанску страну, нити на страну саме институције у којој је аутор радио. Хајперцова књига је написана да би служила истини, и носи грађанску и личну храброст, уз кантовски облик аутономног мишљења, закључено је на крају разговора.