У суботу 28. октобра, на 62. Међународним београдском сајму књига, у сали „Васко Попа“ представљено је двотомно дело „Ум црне шуме“ проф. др Милана Брдара, посвећенo мишљењу великог немачког филозофа 20. века Мартина Хајдегера, којe је издао Завод за културу Војводине из Новог Сада. О књизи су говорили председник Одбора Београдског сајма књига проф. др Зоран Аврамовић, песник и филозоф Милан Младеновић, заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Небојша Кузмановић, уредник издавачке делатности Завода за културу Војводине Мирко Себић, и аутор књиге.

Небојша Кузмановић је изразио част и задовољство што је Покрајински секретаријат за културу објавио ову значајну књигу, нагласивши да се посебна пажња посвећује делима из домена филозофије и друштвено-хуманистичких наука, и да ће од наредне године почети да се финансира превођење наших књига из тих области.

Мирко Себић је навео да, иако је код нас до сада било књига посвећених Хајдегеровој филозофији, оне нису присутне у мери коју заслужује овај значајан мислилац, а нису ни увек биле довољно утемељене када је реч о тумачењу Хајдегерових идеја. По Себићевом мишљењу, Брдарева књига се издваја по томе што обухвата читав Хајдегеров филозофски развој, и пре и после тзв. окрета, и то чини на убедљив начин који укључује у себе познавање, не само Хајдегерових дела и радова, већ и значајних интерпретација Хајдегеровог мишљења од стране других аутора.

Милан Младеновић је истакао да је почаствован што је место из једне његове песме наведено као мото Брдареве књиге, и што се у самој књизи на још неколико места цитирају његови стихови. Младеновић је такође изразио задовољство што је Брдар у закључцима своје књиге дошао до истих резултата које је он изнео у свом докторском раду на тему Хајдегерове филозофије и појма логоса. Он је похвалио аутора за верност српском језику у превођењу Хајдегерових појмова и израза, и изразио наду да ће у даљем раду Брдар још више прочистити свој филозофски језик у духу изворног српског језика и словенске културе.

Зоран Аврамовић је говорио о личности Милана Брдара као интелектуалца. Аврамовић је подсетио на два приступа проблему односа науке и друштва, која су у социологији утемељили Макс Вебер, с једне, и Рајт Милс, с друге стране. Док је Вебер сматрао да наука треба да буде „вредносно неутрална“ у погледу изрицања нормативних судова о друштвеној стварности, Милс је, супротно Веберу, заговарао да наука не треба само да „размађијава“ свет, већ и да спасава друштво. По Аврамовићевом мишљењу, Брдар припада овој другој, милсовској струји, што се види по томе да он није само теоретичар у домену филозофије и науке, већ и борбено ангажовани интелектуалац који бескомпромисно критикује одређене појаве у нашој и светској друштвеној стварности.

На крају је аутор књиге Милан Брдар нагласио да Србија може достојанствено да учествује у евроинтеграцијским процесима само под условом да њени филозофи пишу и објављују књиге које ће бити значајне на европском нивоу. То се остварује не пуким опонашањем великих европских мислилаца и њихових идеја, већ напротив, аутономним, критичким преиспитивањем њихове филозофије, коју је Брдар и подузео кад је реч о Хајдегеру. Брдар је поручио онима који су незадовољни његовим тумачењима, да изнесу своје тако што ће написати и објавити дело које може да парира његовом. Критикујући данашњи начин студирања, који се одвија под утицајем тзв. Болоњског процеса, Брдар је ипак изнео уверење да ће и у будућности бити мањина оних који ће се озбиљно бавити филозофијом, и да у том погледу његова књига неће нестати или бити заборављена.