У уторак 23. октобра, Јевгениј Водолазкин, један од најпопуларнијих и најцењенијих савремених руских писаца, чији су романи награђивани као књиге године у Русији, представио се публици на овогодишњем Сајму књига, у оквиру трибине „Гости у фокусу“. Учесници ове трибине су поред самог аутора били модератор Младен Весковић и Ирина Антанасијевић, преводилац.

Јевгениј Германович Водолазкин (Евгений Германович Водолазкин) је рођен 1964. године у Кијеву, а докторирао је одбранивши докторску дисертацију „Светска историја у књижевности Старе Русије“. Ради у Институту за руску књижевност у Санкт Петербургу, а од 2012. уређује алманах Пушкинског дома „Текст и традиција“.

Аутор је стотинак научних радова о старој руској књижевности, књига „Дмитриј Лихачов у његова епоха“ и „Инструмент језика“. „О људима у речима“ и романа: „Отимање Европе“ (2005), „Соловјов и Ларионов“ (2009) и „Лавр“. (2013). Роман „Лавр“ је добитник награде „Књига године 2013“, Награде „Јасна Пољана“ и Награде међународног удружења „Портал“.

У фокусу данашњег разговора на Сајму књига, била су пишчева дела „Отимање Европе“, „Соловјов и Ларионов“ и „Лавр“.
У роману, „Отимање Европе“, Јевгениј Водолазкин наглашава разлике у интересима и филозофији источног и западног дела Европе . Иначе, сам аутор је велики поштовалац Европе као и њене културе . Док је у ранијим романима његов поглед на свет био политички оријентисан, он данас сматра тај роман публицистичким : „Политички поглед на свет више није доминантан , све оно што је потребно налази се унутар човека“.

Водолазкин је нагласио важност властите историје у односу на светску, глобалну и додао да одговоре тражи у православним начелима, које сматра метафизичким. У складу са руском књижевношћу, он стреми да открива узајамни однос човека и Бога и да трага за мистичним, а историја душе је оно чиме се бави његова књижевност.