Примопредајом Отворене књиге завршен 61. Међународни београдски сајам књига

61. Међународни београдски сајам књига, званично је завршен свечаном примопредајом Отворене књиге, када је амбасадор Ирана у Србији, Маџид Фахим Пур, предао Отворену књигу амбасадору Савезне Републике Немачке у Србији Акселу Вилхелму Дитману. Земље немачког говорног подручја биће следеће године почасни гости Сајма књига, а примопредаји су присуствовали и амбасадор Швајцарске Конфедерације у Србији Филип Жерар Ге и заменица директора Аустријског културног форума Јелена Глишић. Представник Техеранског сајма књига Реза Нои искористио је ову прилику да уручи Плакету захвалности и будуће сарадње директорки Сајма књига, Данки Селић.

Ивона Јевтић, секретар за културу града Београда, обратила се присутнима речима: „Осим прилике за уживање и учење, секретеријат за културу, као представник Скупштине града Београда, труди се да Београдски сајам књига позиционира као место где се сагледава српско и регионално издаваштво, где се успостављају професионални контакти ради продаје ауторских и преводилачких права, и уопште као место за обављање свих послова везаних за књигу и књижевност. Надам се да у томе, уз подршку Београдског сајма, успевамо све више, из године у годину“. Она је искористила ову прилику да изрази захвалност директорки Београдског сајма Данки Селић, на безусловној помоћи приликом реализације овог пројекта. Посебну захвалност је исказала и амбасадору Ирана на обављеном задатку почасног госта, којим су премашили сва очекивања и знатно приближили персијску културу посетиоцима Међународног београдског сајма књига.

Председник Одбора сајма књига проф. др Зоран Аврамовић је истакао да је Сајам књига највећи и најзначајнији културни догађај у току године у Републици Србији. Аврамовић је указао на девет битних функција које Сајам књига обједињује, а то су: богата и дуга традиција књиге, представљање годишњег стваралаштва из разних области културе и науке, место ширења знања и афирмације вредности, не само у књигама, већ и на бројним трибинама које организује Одбор, али и издавачи, велики допринос у процесу образовања и васпитавања младих генерација који сајам књига постиже, бројни разговори који се обављају без мобилних телефона о великом броју тема, тржишно-финансијски учинак значајан за издаваче и све оне који се баве производњом књиге, изразита социјална функција јер се сваке године догађају бројни и разнолики сусрети, велика интегративна функција, што доказује велики број посета из унутрашњости и региона, као и ширење културне сарадње које сајам постиже бројним политичко-дипломатским посетама. „Београдски сајам књига је јединствени друштвено културни догађај у Србији, а по свим параметрима, у врху је европских догађаја који негују културу писања и читања“, закључио је он, захваљујући се свим учесницима овог великог догађаја.

Захваливши се свим организаторима као и градоначелнику Београда, Синиши Малом, на помоћи у изградњи штанда, амбасадор Ирана Маџид Фахим Пур је оценио Међународни београдски сајам књига највишом оценом. Он је истакао да култура Ирана сеже преко 3000 година у историју, те да је оно што је било на програму њиховог штанда, представило само мали део онога што краси културу ове државе. Амбасадор Ирана је изразио велико задовољство што је баш ова манифестација последња у његовом мандату амбасадора Репулике Иран у Србији. Он је истакао да велика посећеност штанда Ирана најбоље говори о великом интересовању посетилаца сајма за персијску културу. „Књига мора да нас извади из мрака и спроведе у светлост. Књига је ту да нас извади из незнања и приведе знању. Књига је ту да агресивне људе усмери ка смирености, пријатељству и умерености“, закључује он.

Амбасадор Савезне Републике Немачке у Србији Аксел Вилхелм Дитман захвалио се, на одушевљене присутних, на српском језику, на избору немачког говорног подручја за почасног госта следеће године. „Заиста је велика част што смо позвани да будемо гости Сајма књига у Београду, као и што је Одбор Сајма књига направио изузузетак и позвао све земље немачког говорног подручја, и сматрам да је то јако добра идеја, јер иако смо у политичком смислу суверене земље, то не важи за културу, јер што се тиче света књига ми смо сви уједињени“, изјавио је Дитман. Он је рекао да је овогодишњни почасни гост сајма Иран имао заиста задивљујући штанд, те да ће се они потрудити да следеће године одрже тај ниво у смислу естетског изгледа самог штанда, али и опсега културног и забавног програма.

 

  • Sajam knjiga 2017.

Погледајте како је било на Сајму књига