Лирска анима: Нове српске песникиње

На Београдском сајму књига у суботу 29. октобра, у сали „Иво Андрић“, Јана Алексић, је отворила трибину „Лирска анима: Нове српске песникиње“, богатим биографијама песникиња: Соње Веселиновић, списатељице, историчарке књижевности, критичарке и преводиоца, Соње Шљивић, критичарке књижевности, списатељице драмских текстова, Надије Реброње, књижевне критичарке, преводиоца, есејисткиње, Гордане Смуђа, драматурга, писца, преводиоца са енглеског, руског и италијанског језика, и Сузане Ђорђевић Пејовић, приповедача и фолклористкиње.

Пред пуном салом „Иво Андрић“, песникиње су изнеле свој став о томе како можемо променити језик у поезији. Учеснице су нагласиле тренутак самог настајања песме, када до инспирације долази емотивним набојем, а пре свега се мора декодирати језик да би се дошло до дела. Надија Реброња на то додаје како је за њу стварање, игра текста и језика, јер је писање подсвесни процес.

Јана Алексић је изнела запажање да се већина учесница бави и књижевном критиком поред поезије, и поставила питање како проналазе склад између ова два позива. Соња Веселиновић и Надија Реброња су на то рекле да су обе запоставиле критику и да се тренутно баве научним радом, док је Соња Шљивић истакла како је та форма нужност, али и да се са њом може комуницирати на уметнички начин. Гордана Смуђа је рекла да поезија утиче на филм, па је у филму „Београдска соната“ који је сама режирала, унела многобројне лирске детаље.

О питању другог и другости у својој поезији, песникиње су истакле како се не могу бавити књижевношћу ако се не баве другошћу, како и другим културама. Другост је нешто што покушавају да освоје и усвоје. Однос према другости је емпатија, како у културном, тако и у идеолошком смислу. Списатељице су се сложиле да морамо прихватити различитост и другост као део стваралачке личности.

Као главни водич кроз поезију навеле су сентиментализацију, међутим, наглашавају да би приче требале да се промене, да буду разноврсније, јер само на тај начин ће нови лиризам добити на значају.

Песникиње су закључиле ову трибину тако што су главни акценат ставиле на стил писања, објашњавајући да свако има свој начин и да свако на различит начин доживљава експресију другог.

 

  • Sajam knjiga 2017.

Погледајте како је било на Сајму књига