Шта је књига мени?

О књизи, поезији, иксуству читања, али и писања, разговарали су у четвртак, петог сајамског дана у оквиру програма „Шта је књига мени“, пуковник др Миливоје Пајовић, начелник Центра за мировне операције Војске РС и др Маја Радонић.

Припадник Генералштаба, пуковник Миливоје Пајовић, открио је присутнима да је прва књига која је оставила снажан утисак на њега, када је био мали и лежао веома болестан у болници, била “Откуп црвеног поглавице” О’ Хенрија, јер му је ту књигу оставио отац на кревету, а то је, игром судбине , био и њихов последњи сусрет. Када је изашао из болнице, његов отац више није био међу живима, а књигу је касније читав живот чувао као посебну драгоценост.

Поезију је заволео у младости и уз велику посвећеност је приступио писаној речи, поезији посебно. Поред образовања, на њега је снажан утицај извршило друштво и окружење у којем је одрастао, а посвећеност књижевности делио је са Драганом Хамовићем и Гораном Петровићем, данас познатим и признатим писцима.

На питање о вези између војничког позива и књижевности, Миливоје Пајовић је подсетио да су један читав период руске и српске књижевности стварали људи у униформи: “Не постоји војник који није у души помало лирик”, нагласио је он. Основна идеја војске, по њему, јесте одбрана културног и националног идентитета, па тек онда територије. Војнички систем подразумева стално присуство књиге, стручне у првом реду, али и књижевноуметничке. Пајовић је додао и да су библитеке Србије добиле на поклон значајан број књига врхунске књижевности из богатих библиотека гарнизона, када је дошло до смањења војске.

“Самодисциплина је кључ стварања“ рекао је пуковник Пајовић, који је више од 20 година члан Удружења књижевника Србије. Објавио је неколико књига поезије и у свим књигама које је написао, неизбрисив је траг наше бурне прошлости, па оне у себи носе и нешто епско. За две деценије колико се бави писањем, схватио је да није битан број наслова, него квалитет издатог дела. “Дело треба пре објављивања да се разматра, па касније, када сазри, да се одмери и објави. Kњижевност не треба стварати у журби,“ открио је присутнима.

Он се недавно вратио из Централноафричке Републике и поред војничког анагажовања, донео је запис из самог срца Африке. Реч је о једном антрополошком огледу, есеју са елементима путописа, који се зове “Афричке свеске“, и представља слику другог континетна кроз призму обичног човека, афричког војника и колеге.

Пуковник Пајовић је докторирао из области опште методологије на Факултету политичких наука, а уз десетогодишњи песнички рад, објавио је и два издања из историографије: „Два века војске у Браничеву” са Јасмином Николић и монографију „Владари српских земаља“. Узори и најближи песнички преци су му Иван В. Лалић, Стеван Раичковић, Брана Петровић, Борислав Радовић јер доносе један модеран приступ поезији,наслоњен на традицију, као и велики ирски песник В.Б. Јејтс.

 

  • Sajam knjiga 2017.

Погледајте како је било на Сајму књига