Издавачке тачке: Народна библиотека „Стефан Првовенчани“

Народна библиотека „Стефан Првовенчани“ из Краљева представила се шестог дана 61. Међународног београдског сајма књига у оквиру програма „Издавачке тачке“. Библиотека се бави издаваштвом пуних 45 година и унутар ње је редакција часописа „Повеља“ , једног од најутицајнијих књижевних часописа у Србији.

Познати песник и писац Драган Хамовић, представио је директорку библиотеке Драгану Типсаревић, члана уредништва листа „Повеља“ Ану Гвозденовић и писце библиотеке Дејана Алексића и Верослава Стефановића.

Верослав Стефановић, краљевачки песник, прочитао је своју песму посвећену београдском сајму књига и тиме увео посетиоце у презентацију издавачке деланости ове установе.

Након лирског почетка, Драгана Типсаревић је приближила присутнима историју издаваштва Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“, препознатљиву по квалитетним издањима. „ Нико међу нама није могао да помисли, а камоли да верује да ћемо доћи до скоро тристоте књиге“ , рекла је она и навела да се издавачка кућа бави претежно поезијом у времену када је она на маргини, али тиражи ни продаја им нису приоритет.

Члан уредништва листа „Повеља“ Ана Гвозденовић подсетила је на зборник „Преображење“, библиотеку са најдужом традицијом која броји двадесет издања. Представила је овогодишње издање „Стефан Првовенчани песнички одломци – изабрао Васко Попа“ коју је приредио проф. Ђорђе Трифуновић:

„Можемо заиста да се подичимо овом књигом која је библиографско издање каквих смо и раније имали. Непосредни повод за објављивање ове књиге било је 800 година од објављивања „Житија светог Симеона“.

Дејан Алексић је истакао да библиотека садржи сложена и тематски разнородна дела у тежњи да задовољи оне који и у данашњем друштву читају поезију и препознају њен квалитет. У Србији нема значајнијег писца данашњице, а да своје дело није објавио у часопису „Повеља“:

„Ми већ уживамо статус издавача који самим тим што је објавио одређену књигу, то значи и илустрацију одређеног квалитета“ , закључио је Алексић.

Народна библиотека „Стефан Првовенчани“ из Краљева добила је ове године Специјалну награду за едицију „Повеља“ коју додељује жири Међународног београдског сајма књига.

 

 • 62. Међународни београдски сајам књига у бројкама

62. Међународни београдски сајам књига у бројкама

 • Трајање: 22.октобар – 29. октобар
 • 519 директних излагача (излагачи и  суизлагачи )
 • 403 домаћих директних
 • Примопредајом Отворене књиге завршен 62. Међународни београдски сајам књига

Примопредајом Отворене књиге завршен 62. Међународни београдски сајам књига

Међународни београдски сајам књига званично је завршен свечаном примопредајом Отворене књиге, када је Александар Јунг, заменик

 • Додељене новинарске награде на Сајму књига

Додељене новинарске награде на Сајму књига

Добитници традиционалних новинарских награда Сајма књига, проглашени су последњег сајамског дана у недељу, 29. октобра. Признања

 • Промоција књиге „Борислав Станковић – Господин кошарка“

СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК – Промоција књиге „Борислав Станковић – Господин кошарка“

У препуној сали „Иво Андић“ на Београдском сајму књига“ у суботу 28. октобра, о књизи „Борислав

 • Zahar Prilepin

Захар Прилепин

Захар Прилепин је рођен 1975. године. Завршио је Филолошки факултет Нижегородског државног универзитета „Н. И. Лобачевски“

 • Erlend Lu

Ерленд Лу

Ерленд Лу је рођен 1969. године у Норвешкој. Правио је кратке филмове и музичке спотове, радио

 • Aleksandar Mekol Smit

Александар Мекол Смит

Александар Мекол Смит рођен је у Родезији (данашњи Зимбабве), а школовао се у Шкотској. Важи за

 • Marjetka Meta Krese

Марјетка Мета Кресе

Марјетка Мета Кресе je магистар културне антропологије. Поред тога студирала је фотографију у Лондону . Као

2017-05-19T12:36:45+00:00 29.10.2016.|