Издавачке тачке: Народна библиотека „Стефан Првовенчани“

Народна библиотека „Стефан Првовенчани“ из Краљева представила се шестог дана 61. Међународног београдског сајма књига у оквиру програма „Издавачке тачке“. Библиотека се бави издаваштвом пуних 45 година и унутар ње је редакција часописа „Повеља“ , једног од најутицајнијих књижевних часописа у Србији.

Познати песник и писац Драган Хамовић, представио је директорку библиотеке Драгану Типсаревић, члана уредништва листа „Повеља“ Ану Гвозденовић и писце библиотеке Дејана Алексића и Верослава Стефановића.

Верослав Стефановић, краљевачки песник, прочитао је своју песму посвећену београдском сајму књига и тиме увео посетиоце у презентацију издавачке деланости ове установе.

Након лирског почетка, Драгана Типсаревић је приближила присутнима историју издаваштва Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“, препознатљиву по квалитетним издањима. „ Нико међу нама није могао да помисли, а камоли да верује да ћемо доћи до скоро тристоте књиге“ , рекла је она и навела да се издавачка кућа бави претежно поезијом у времену када је она на маргини, али тиражи ни продаја им нису приоритет.

Члан уредништва листа „Повеља“ Ана Гвозденовић подсетила је на зборник „Преображење“, библиотеку са најдужом традицијом која броји двадесет издања. Представила је овогодишње издање „Стефан Првовенчани песнички одломци – изабрао Васко Попа“ коју је приредио проф. Ђорђе Трифуновић:

„Можемо заиста да се подичимо овом књигом која је библиографско издање каквих смо и раније имали. Непосредни повод за објављивање ове књиге било је 800 година од објављивања „Житија светог Симеона“.

Дејан Алексић је истакао да библиотека садржи сложена и тематски разнородна дела у тежњи да задовољи оне који и у данашњем друштву читају поезију и препознају њен квалитет. У Србији нема значајнијег писца данашњице, а да своје дело није објавио у часопису „Повеља“:

„Ми већ уживамо статус издавача који самим тим што је објавио одређену књигу, то значи и илустрацију одређеног квалитета“ , закључио је Алексић.

Народна библиотека „Стефан Првовенчани“ из Краљева добила је ове године Специјалну награду за едицију „Повеља“ коју додељује жири Међународног београдског сајма књига.

 

  • Sajam knjiga 2017.

Погледајте како је било на Сајму књига