Свечано уручене награде 61. Међународног београдског сајма књига

У препуној сали „Иво Андрић“ данас су свечано проглашене и уручене награде 61. Међународног београдског сајма књига, а награду Издавач године добили су равноправно „Клио“ и „Лагуна“. Председник жирија проф. др Драган Симеуновић и чланови мр Милица Лилић, проф. Слободан Кањевац, Драгана Ковачевић и Слободан Зубановић, образложили су своју одлуку речима да „Клио” већ годинама спада у ред наших најплоднијих, и по издавачком дијапазону, као и по објављеним садржајима, најквалитетнијих издавача. „Клио“ је направио значајан искорак у смеру још динамичније и селективније издавачке продукције, још више тежећи него раније актуелним садржајима из домена књижевности, науке и уметности. Издавач „Лагуна“ годинама заузима водеће место међу издавачима по броју издања и броју аутора овенчаних најзначајнијим књижевним наградама (Нобел, Букер, НИН и друге). Овај издавач у подједнакој мери промовише домаће и стране прозне писце као и популарну књигу и тако одржава интересовање широке читалачке публике. Посебну пажњу поклања литератури за децу и младе. „Лагуна“ заједно са неколико других издавача донекле успева да попуни празнину у нашем издаваштву после нестанка државних издавачких гиганата који су својим опусом обележили историју издаваштва Србији у другој половини 20. века”, пише у образложењу жирија.

Награда за Издавачки подухват године припала је равноправно књигама „Путописи” Григорија Божовића у издању Завода за уџбенике из Београда, и књизи „Србија, градови, општине, насеља”, проф. др Стевана М. Станковића, у издању „Службеног гласника” и „Православне речи”.

Награду Дечја књига године деле равноправно антологија „Најлепше песме за децу”, приређивача Ненада Симоновића, у издању „Танесија”, и делу „Лола – пас детектив”, у издању Интерпреса, ауторке Уне Бабић, ученице четвртог разреда основне школе „Лаза Костић” на Новом Београду.

Према одлуци жирија, награду Најбољи издавач из дијаспоре добила је Народна универзитетска библиотека Републике Српске и „Службени гласник Републике Српске” за књигу „Петар Кочић – С планине и испод планине и друга проза” и Књижевна задруга српског народног вијећа из Подгорице за књигу „Апотеоза српским гуслама” Дејана Томића.

Признање за допринос у области науке равноправно је припало издањима: „Хришћанство и ислам” Владете Јеротића, у издању куће Арс либри, „Михајло Пупин – највећи хришћанин међу научницима”, групе аутора, у издању Фондације Младен Селак и „Препорода”, и „Херменеутика као политика”, Академске књиге, чији је аутор Стенли Розен.

Специјално признање добили су Миливоје Павловић за „Венац од трња за Данила Киша”, издање „Службеног гласника”, и тротомно издање „Византијско наслеђе и српска уметност 1–3”, групе аутора, чији су издавачи: Српски комитет за византологију, Службени гласник, Византолошки институт САНУ.

Специјално признање за издавача добила је и Народна библиотека „Стефан Првовенчани” из Краљева за едицију „Повеља”.
Жири за избор Најлепше књиге у саставу Југослав Влаховић (председник), Тијана Којић и Оливера Батајић Сретеновић, доделио је награду за најлепшу књигу едицији књига „Арс/Техне” издавача Факултета за медије и комуникације из Београда, у опреми Борута Вилда. Специјално признање за младог дизајнера припало је Јани Вуковић за опрему књига издавачке куће „Арете” из Београда.

Свечано проглашење и додела награда традиционално се одржава сваке године на Београдском сајму књига.

 

 • 62. Међународни београдски сајам књига у бројкама

62. Међународни београдски сајам књига у бројкама

 • Трајање: 22.октобар – 29. октобар
 • 519 директних излагача (излагачи и  суизлагачи )
 • 403 домаћих директних
 • Примопредајом Отворене књиге завршен 62. Међународни београдски сајам књига

Примопредајом Отворене књиге завршен 62. Међународни београдски сајам књига

Међународни београдски сајам књига званично је завршен свечаном примопредајом Отворене књиге, када је Александар Јунг, заменик

 • Додељене новинарске награде на Сајму књига

Додељене новинарске награде на Сајму књига

Добитници традиционалних новинарских награда Сајма књига, проглашени су последњег сајамског дана у недељу, 29. октобра. Признања

 • Промоција књиге „Борислав Станковић – Господин кошарка“

СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК – Промоција књиге „Борислав Станковић – Господин кошарка“

У препуној сали „Иво Андић“ на Београдском сајму књига“ у суботу 28. октобра, о књизи „Борислав

 • Zahar Prilepin

Захар Прилепин

Захар Прилепин је рођен 1975. године. Завршио је Филолошки факултет Нижегородског државног универзитета „Н. И. Лобачевски“

 • Erlend Lu

Ерленд Лу

Ерленд Лу је рођен 1969. године у Норвешкој. Правио је кратке филмове и музичке спотове, радио

 • Aleksandar Mekol Smit

Александар Мекол Смит

Александар Мекол Смит рођен је у Родезији (данашњи Зимбабве), а школовао се у Шкотској. Важи за

 • Marjetka Meta Krese

Марјетка Мета Кресе

Марјетка Мета Кресе je магистар културне антропологије. Поред тога студирала је фотографију у Лондону . Као

2017-05-19T12:36:45+00:00 28.10.2016.|