Свечано уручене награде 61. Међународног београдског сајма књига

У препуној сали „Иво Андрић“ данас су свечано проглашене и уручене награде 61. Међународног београдског сајма књига, а награду Издавач године добили су равноправно „Клио“ и „Лагуна“. Председник жирија проф. др Драган Симеуновић и чланови мр Милица Лилић, проф. Слободан Кањевац, Драгана Ковачевић и Слободан Зубановић, образложили су своју одлуку речима да „Клио” већ годинама спада у ред наших најплоднијих, и по издавачком дијапазону, као и по објављеним садржајима, најквалитетнијих издавача. „Клио“ је направио значајан искорак у смеру још динамичније и селективније издавачке продукције, још више тежећи него раније актуелним садржајима из домена књижевности, науке и уметности. Издавач „Лагуна“ годинама заузима водеће место међу издавачима по броју издања и броју аутора овенчаних најзначајнијим књижевним наградама (Нобел, Букер, НИН и друге). Овај издавач у подједнакој мери промовише домаће и стране прозне писце као и популарну књигу и тако одржава интересовање широке читалачке публике. Посебну пажњу поклања литератури за децу и младе. „Лагуна“ заједно са неколико других издавача донекле успева да попуни празнину у нашем издаваштву после нестанка државних издавачких гиганата који су својим опусом обележили историју издаваштва Србији у другој половини 20. века”, пише у образложењу жирија.

Награда за Издавачки подухват године припала је равноправно књигама „Путописи” Григорија Божовића у издању Завода за уџбенике из Београда, и књизи „Србија, градови, општине, насеља”, проф. др Стевана М. Станковића, у издању „Службеног гласника” и „Православне речи”.

Награду Дечја књига године деле равноправно антологија „Најлепше песме за децу”, приређивача Ненада Симоновића, у издању „Танесија”, и делу „Лола – пас детектив”, у издању Интерпреса, ауторке Уне Бабић, ученице четвртог разреда основне школе „Лаза Костић” на Новом Београду.

Према одлуци жирија, награду Најбољи издавач из дијаспоре добила је Народна универзитетска библиотека Републике Српске и „Службени гласник Републике Српске” за књигу „Петар Кочић – С планине и испод планине и друга проза” и Књижевна задруга српског народног вијећа из Подгорице за књигу „Апотеоза српским гуслама” Дејана Томића.

Признање за допринос у области науке равноправно је припало издањима: „Хришћанство и ислам” Владете Јеротића, у издању куће Арс либри, „Михајло Пупин – највећи хришћанин међу научницима”, групе аутора, у издању Фондације Младен Селак и „Препорода”, и „Херменеутика као политика”, Академске књиге, чији је аутор Стенли Розен.

Специјално признање добили су Миливоје Павловић за „Венац од трња за Данила Киша”, издање „Службеног гласника”, и тротомно издање „Византијско наслеђе и српска уметност 1–3”, групе аутора, чији су издавачи: Српски комитет за византологију, Службени гласник, Византолошки институт САНУ.

Специјално признање за издавача добила је и Народна библиотека „Стефан Првовенчани” из Краљева за едицију „Повеља”.
Жири за избор Најлепше књиге у саставу Југослав Влаховић (председник), Тијана Којић и Оливера Батајић Сретеновић, доделио је награду за најлепшу књигу едицији књига „Арс/Техне” издавача Факултета за медије и комуникације из Београда, у опреми Борута Вилда. Специјално признање за младог дизајнера припало је Јани Вуковић за опрему књига издавачке куће „Арете” из Београда.

Свечано проглашење и додела награда традиционално се одржава сваке године на Београдском сајму књига.

 

  • Друга конференција за новинаре поводом 62. Међународног београдског сајма књига

Одржана друга конференција за новинаре поводом 62. Међународног београдског сајма књига

На другој овогодишњој конференцији за новинаре одржаној у среду 18. октобра, у препуној свечаној сали Скупштине

  • Одржана прва конференција за новинаре поводом 62. Међународног београдског сајма књига

Одржана прва конференција за новинаре поводом 62. Међународног београдског сајма књига

На првој овогодишњој конференцији за новинаре у Медија центру саопштено је да ће се 62. Међународни

  • Sajam knjiga 2016.

61. Међународни београдски сајам књига – завршни текст

61. Mеђународни београдски сајам књига одржао се од 23. до 30. октобра у три највеће хале

  • Otvorena knjiga

Примопредајом Отворене књиге завршен 61. Међународни београдски сајам књига

61. Међународни београдски сајам књига, званично је завршен свечаном примопредајом Отворене књиге, када је амбасадор Ирана

  • Zahar Prilepin

Захар Прилепин

Захар Прилепин је рођен 1975. године. Завршио је Филолошки факултет Нижегородског државног универзитета „Н. И. Лобачевски“

  • Erlend Lu

Ерленд Лу

Ерленд Лу је рођен 1969. године у Норвешкој. Правио је кратке филмове и музичке спотове, радио

  • Aleksandar Mekol Smit

Александар Мекол Смит

Александар Мекол Смит рођен је у Родезији (данашњи Зимбабве), а школовао се у Шкотској. Важи за

  • Marjetka Meta Krese

Марјетка Мета Кресе

Марјетка Мета Кресе je магистар културне антропологије. Поред тога студирала је фотографију у Лондону . Као

2017-05-19T12:36:45+00:00 28.10.2016.|