Форум Библиотекарског друштва Србије

На 61. Mеђународном сајму књига у Београду у четвртак 27. октобра, у сали „Иво Андрић“ одржан је Форум Библиотекарског друштва Србије. Домаћин овог скупа је био Богдан Трифуновић, председник БДС и директор Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ из Чачка.

Говорило се о статистици, пракси, јавним набавкама и откупу књига. На форуму су говорили саветник министра културе и информисања Драган Хамовић, председник комисије за откуп књига Владимир Шекуларац, директор издавачке куће „Клио“ Зоран Хамовић и други.

Форум је замишљен као дискусија на којој ће се расправљати о актуелним проблемима јавних библиотека у Србији, њиховом функционисању, финансијама и другим актуелним питањима.

Богдан Трифуновић је објаснио начин функционисања градских библиотека и позвао све присутне да поделе утиске. Он је приказао графикон раста цене књига у последњих 10 година.

Драган Хамовић се сложио да постоје проблеми, и нагласио да се Министарство труди да учини све што је у њиховој могућности, али су ограничени финансијским средствима.
Владимир Шекуларац је објаснио како се финансирају јавне библиотеке, како функционише обрт књига у мрежи библиотека Србије, како библиотеке набављају књиге, колико добијају средстава од локалних самоуправа. Наиме, библиотеке се финансирају од локалних самоуправа и мањим делом из Министарства културе и информисања, Он је дао предлог да Министарство на сваки уложен динар од локалних самоуправа, дода два динара. По његовим речима за нормално функционисање јавних библиотека у Србији потребно је годишње издвојити приближно десет милиона евра, а тренутна издвајања су три милиона евра.

Присутнима се обратила и Ивана Николић, библиотекар у Народној библиотеци Србије, и скренула пажњу на негативан утицај Закона о јавним набавкама из 2013. године, који је смањио прилив књига у Народну библиотеку.

На завршетку Форума учесници су се сложили да постоје многобројни проблеми, али да су они јасно дефинисани и да треба радити на њиховом отклањању у што краћем року, како би јавне библиотеке наставиле да функционишу без проблема.

 • 62. Међународни београдски сајам књига у бројкама

62. Међународни београдски сајам књига у бројкама

 • Трајање: 22.октобар – 29. октобар
 • 519 директних излагача (излагачи и  суизлагачи )
 • 403 домаћих директних
 • Примопредајом Отворене књиге завршен 62. Међународни београдски сајам књига

Примопредајом Отворене књиге завршен 62. Међународни београдски сајам књига

Међународни београдски сајам књига званично је завршен свечаном примопредајом Отворене књиге, када је Александар Јунг, заменик

 • Додељене новинарске награде на Сајму књига

Додељене новинарске награде на Сајму књига

Добитници традиционалних новинарских награда Сајма књига, проглашени су последњег сајамског дана у недељу, 29. октобра. Признања

 • Промоција књиге „Борислав Станковић – Господин кошарка“

СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК – Промоција књиге „Борислав Станковић – Господин кошарка“

У препуној сали „Иво Андић“ на Београдском сајму књига“ у суботу 28. октобра, о књизи „Борислав

 • Zahar Prilepin

Захар Прилепин

Захар Прилепин је рођен 1975. године. Завршио је Филолошки факултет Нижегородског државног универзитета „Н. И. Лобачевски“

 • Erlend Lu

Ерленд Лу

Ерленд Лу је рођен 1969. године у Норвешкој. Правио је кратке филмове и музичке спотове, радио

 • Aleksandar Mekol Smit

Александар Мекол Смит

Александар Мекол Смит рођен је у Родезији (данашњи Зимбабве), а школовао се у Шкотској. Важи за

 • Marjetka Meta Krese

Марјетка Мета Кресе

Марјетка Мета Кресе je магистар културне антропологије. Поред тога студирала је фотографију у Лондону . Као

2017-05-19T12:36:45+00:00 28.10.2016.|