На 61. Mеђународном сајму књига у Београду у четвртак 27. октобра, у сали „Иво Андрић“ одржан је Форум Библиотекарског друштва Србије. Домаћин овог скупа је био Богдан Трифуновић, председник БДС и директор Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ из Чачка.

Говорило се о статистици, пракси, јавним набавкама и откупу књига. На форуму су говорили саветник министра културе и информисања Драган Хамовић, председник комисије за откуп књига Владимир Шекуларац, директор издавачке куће „Клио“ Зоран Хамовић и други.

Форум је замишљен као дискусија на којој ће се расправљати о актуелним проблемима јавних библиотека у Србији, њиховом функционисању, финансијама и другим актуелним питањима.

Богдан Трифуновић је објаснио начин функционисања градских библиотека и позвао све присутне да поделе утиске. Он је приказао графикон раста цене књига у последњих 10 година.

Драган Хамовић се сложио да постоје проблеми, и нагласио да се Министарство труди да учини све што је у њиховој могућности, али су ограничени финансијским средствима.
Владимир Шекуларац је објаснио како се финансирају јавне библиотеке, како функционише обрт књига у мрежи библиотека Србије, како библиотеке набављају књиге, колико добијају средстава од локалних самоуправа. Наиме, библиотеке се финансирају од локалних самоуправа и мањим делом из Министарства културе и информисања, Он је дао предлог да Министарство на сваки уложен динар од локалних самоуправа, дода два динара. По његовим речима за нормално функционисање јавних библиотека у Србији потребно је годишње издвојити приближно десет милиона евра, а тренутна издвајања су три милиона евра.

Присутнима се обратила и Ивана Николић, библиотекар у Народној библиотеци Србије, и скренула пажњу на негативан утицај Закона о јавним набавкама из 2013. године, који је смањио прилив књига у Народну библиотеку.

На завршетку Форума учесници су се сложили да постоје многобројни проблеми, али да су они јасно дефинисани и да треба радити на њиховом отклањању у што краћем року, како би јавне библиотеке наставиле да функционишу без проблема.

  • Sajam knjiga 2016.

61. Међународни београдски сајам књига – завршни текст

61. Mеђународни београдски сајам књига одржао се од 23. до 30. октобра у три највеће хале Београдског сајма.

Учешће је узело 480 директних излагача (излагачи и суизлагачи), и то 412 домаћих директних излагача и 68 иностраних директних излагача.

На више од 30.000 м2 изложбеног простора представило се 1002 учесника, што значи излагача, суизлагача и заступљених фирми. […]

  • Otvorena knjiga

Примопредајом Отворене књиге завршен 61. Међународни београдски сајам књига

61. Међународни београдски сајам књига, званично је завршен свечаном примопредајом Отворене књиге, када је амбасадор Ирана […]

  • Sajam 2016. baner

Лирска анима: Нове српске песникиње

На Београдском сајму књига у суботу 29. октобра, у сали „Иво Андрић“, Јана Алексић, је отворила […]

  • srpski roman na filmu

Српски роман у домаћем филму

У петак 28. октобра, на Међународном београдском сајму књига у сали „Иво Андрић“, на тему српског романа у домаћем филму говорили су филмски критичар , сценариста и редитељ Саша Радојевић, филмски критичар и сценариста Весна Перић и драматург и филмски критичар Иван Васиљевић, а разговор је модерирао Срђан Вучинић. […]

  • Zahar Prilepin

Захар Прилепин

Захар Прилепин је рођен 1975. године. Завршио је Филолошки факултет Нижегородског државног универзитета „Н. И. Лобачевски“ […]

  • Erlend Lu

Ерленд Лу

Ерленд Лу је рођен 1969. године у Норвешкој. Правио је кратке филмове и музичке спотове, радио […]

  • Aleksandar Mekol Smit

Александар Мекол Смит

Александар Мекол Смит рођен је у Родезији (данашњи Зимбабве), а школовао се у Шкотској. Важи за […]

  • Marjetka Meta Krese

Марјетка Мета Кресе

Марјетка Мета Кресе je магистар културне антропологије. Поред тога студирала је фотографију у Лондону . Као […]