Форум Библиотекарског друштва Србије

На 61. Mеђународном сајму књига у Београду у четвртак 27. октобра, у сали „Иво Андрић“ одржан је Форум Библиотекарског друштва Србије. Домаћин овог скупа је био Богдан Трифуновић, председник БДС и директор Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ из Чачка.

Говорило се о статистици, пракси, јавним набавкама и откупу књига. На форуму су говорили саветник министра културе и информисања Драган Хамовић, председник комисије за откуп књига Владимир Шекуларац, директор издавачке куће „Клио“ Зоран Хамовић и други.

Форум је замишљен као дискусија на којој ће се расправљати о актуелним проблемима јавних библиотека у Србији, њиховом функционисању, финансијама и другим актуелним питањима.

Богдан Трифуновић је објаснио начин функционисања градских библиотека и позвао све присутне да поделе утиске. Он је приказао графикон раста цене књига у последњих 10 година.

Драган Хамовић се сложио да постоје проблеми, и нагласио да се Министарство труди да учини све што је у њиховој могућности, али су ограничени финансијским средствима.
Владимир Шекуларац је објаснио како се финансирају јавне библиотеке, како функционише обрт књига у мрежи библиотека Србије, како библиотеке набављају књиге, колико добијају средстава од локалних самоуправа. Наиме, библиотеке се финансирају од локалних самоуправа и мањим делом из Министарства културе и информисања, Он је дао предлог да Министарство на сваки уложен динар од локалних самоуправа, дода два динара. По његовим речима за нормално функционисање јавних библиотека у Србији потребно је годишње издвојити приближно десет милиона евра, а тренутна издвајања су три милиона евра.

Присутнима се обратила и Ивана Николић, библиотекар у Народној библиотеци Србије, и скренула пажњу на негативан утицај Закона о јавним набавкама из 2013. године, који је смањио прилив књига у Народну библиотеку.

На завршетку Форума учесници су се сложили да постоје многобројни проблеми, али да су они јасно дефинисани и да треба радити на њиховом отклањању у што краћем року, како би јавне библиотеке наставиле да функционишу без проблема.

  • Sajam knjiga 2017.

Погледајте како је било на Сајму књига