Књига „Патријарх Павле, светитељ наших дана“, на Сајму књига

Трећег дана Међународног београдског сајма књига, представљено је дело француског писца Жан Клод Ларшеа, „Патријарх Павле, светитељ наших дана“, коме су присуствовали и Његова светост патријарх српски господин Иринеј, директор „Службеног гласника“ Јелена Триван, као и Славиша Орловић, уредник ове књиге. Писац и теолог Жан Клод Ларше у својој књизи темељно описује биографију патријарха Павла, као и његов пут ходочашћа.

Његова светост патријарх Иринеј говорио је о бројним сусретима и анегдотама са патријархом Павлом, као и да је још увек рано говорити о њему као о свецу, иако је његов живот на земљи био светачки. Патријарх Иринеј је рекао да је патријарх Павле био редак пример у историји, јер је био шкрт према себи, а издашан према онима у невољи и патњи.

Говорећи о патријарху Павлу као о човеку невероватног хумора, посвећености Богу и некоме ко је водио светачки живот ходајући земљом, Јелена Триван истакла је да је јако битно за наш народ то што се инострани писац определио да напише овакво дело, и самим тим нам покаже какву слику о српском народу је слао патријарх Павле широм света. Она је и све присутне подсетила на опсег мудрости коју је патријарх Павле имао у себи, цитирајући његову моралну поруку „Најтеже је бити човек међу људима“.

Уредник ове књиге, Славиша Орловић, говорио је о самој књизи и наговестио да она говори о човеку који је поседовао „мудрост натопљену знањем“. Он се осврнуо на досадашњи рад писца Ларшеа, указујући на чињеницу да је писао и о новопроглашеном светитељу Николају Велимировићу. Орловић је нагласио да је величина патријарха Павла била у његовој смерности.

Жан Клод Ларше је први инострани писац који је написао књигу о патријарху Павлу. Ова књига објављена је у издању „Службеног гласника“ и Центра за црквене студије из Ниша.

 

  • Sajam knjiga 2017.

Погледајте како је било на Сајму књига