Трећег дана Међународног београдског сајма књига, представљено је дело француског писца Жан Клод Ларшеа, „Патријарх Павле, светитељ наших дана“, коме су присуствовали и Његова светост патријарх српски господин Иринеј, директор „Службеног гласника“ Јелена Триван, као и Славиша Орловић, уредник ове књиге. Писац и теолог Жан Клод Ларше у својој књизи темељно описује биографију патријарха Павла, као и његов пут ходочашћа.

Његова светост патријарх Иринеј говорио је о бројним сусретима и анегдотама са патријархом Павлом, као и да је још увек рано говорити о њему као о свецу, иако је његов живот на земљи био светачки. Патријарх Иринеј је рекао да је патријарх Павле био редак пример у историји, јер је био шкрт према себи, а издашан према онима у невољи и патњи.

Говорећи о патријарху Павлу као о човеку невероватног хумора, посвећености Богу и некоме ко је водио светачки живот ходајући земљом, Јелена Триван истакла је да је јако битно за наш народ то што се инострани писац определио да напише овакво дело, и самим тим нам покаже какву слику о српском народу је слао патријарх Павле широм света. Она је и све присутне подсетила на опсег мудрости коју је патријарх Павле имао у себи, цитирајући његову моралну поруку „Најтеже је бити човек међу људима“.

Уредник ове књиге, Славиша Орловић, говорио је о самој књизи и наговестио да она говори о човеку који је поседовао „мудрост натопљену знањем“. Он се осврнуо на досадашњи рад писца Ларшеа, указујући на чињеницу да је писао и о новопроглашеном светитељу Николају Велимировићу. Орловић је нагласио да је величина патријарха Павла била у његовој смерности.

Жан Клод Ларше је први инострани писац који је написао књигу о патријарху Павлу. Ова књига објављена је у издању „Службеног гласника“ и Центра за црквене студије из Ниша.

 

  • Sajam knjiga 2016.

61. Међународни београдски сајам књига – завршни текст

61. Mеђународни београдски сајам књига одржао се од 23. до 30. октобра у три највеће хале Београдског сајма.

Учешће је узело 480 директних излагача (излагачи и суизлагачи), и то 412 домаћих директних излагача и 68 иностраних директних излагача.

На више од 30.000 м2 изложбеног простора представило се 1002 учесника, што значи излагача, суизлагача и заступљених фирми. […]

  • Otvorena knjiga

Примопредајом Отворене књиге завршен 61. Међународни београдски сајам књига

61. Међународни београдски сајам књига, званично је завршен свечаном примопредајом Отворене књиге, када је амбасадор Ирана […]

  • Sajam 2016. baner

Лирска анима: Нове српске песникиње

На Београдском сајму књига у суботу 29. октобра, у сали „Иво Андрић“, Јана Алексић, је отворила […]

  • srpski roman na filmu

Српски роман у домаћем филму

У петак 28. октобра, на Међународном београдском сајму књига у сали „Иво Андрић“, на тему српског романа у домаћем филму говорили су филмски критичар , сценариста и редитељ Саша Радојевић, филмски критичар и сценариста Весна Перић и драматург и филмски критичар Иван Васиљевић, а разговор је модерирао Срђан Вучинић. […]

  • Zahar Prilepin

Захар Прилепин

Захар Прилепин је рођен 1975. године. Завршио је Филолошки факултет Нижегородског државног универзитета „Н. И. Лобачевски“ […]

  • Erlend Lu

Ерленд Лу

Ерленд Лу је рођен 1969. године у Норвешкој. Правио је кратке филмове и музичке спотове, радио […]

  • Aleksandar Mekol Smit

Александар Мекол Смит

Александар Мекол Смит рођен је у Родезији (данашњи Зимбабве), а школовао се у Шкотској. Важи за […]

  • Marjetka Meta Krese

Марјетка Мета Кресе

Марјетка Мета Кресе je магистар културне антропологије. Поред тога студирала је фотографију у Лондону . Као […]