Захар Прилепин је рођен 1975. године. Завршио је Филолошки факултет Нижегородског државног универзитета „Н. И. Лобачевски“ и Школу за друштвену политику. Радио је као физички радник, радник обезбеђења, служио је као командант у специјалној јединици ОМОН, учествовао је у ратним дејствима у Чеченији 1996. и 1999.

Током 1999. године због финансијских потешкоћа напушта ОМОН и почиње да ради као новинар за нижњеновгородски лист. Своје радове објављује под разним псеудонимима, од којих је најпознатији „Евгений Лавлинский“. Од 2000. године постаје главни уредник листа и упоредо са тиме почиње да пише свој први роман „Патологије“. Његови први књижевни радови излазе 2003. у листу „День литературы“, а затим наставља да их објављује и у многим другим новинама и часописима.

Тренутно је запослен као генерални директор листа „Новая газета“ у Нижњем Новгороду, колумне води у часописима „Story“ и „Огонёк“, као и у свом матичном издању.

Добитник је бројних руских и међународних књижевних награда и признања, а често је био и у ужем избору за многе од њих.

Живи и ради у Нижњем Новгороду.

Прилепин је савремени класик. Његове књиге укључене су у програм руских хуманистичких факултета. Уџбеник Историја руске књижевности XX века (издање 2013. године, с препоруком Министарства образовања и науке РФ) садржи посебно поглавље о Захару Прилепину, којим се завршава курс савремене књижевности.

Роман Обитељ Захара Прилепина, објављен 2014, помирио је све његове критичаре – сложно су га оценили као догађај у руској књижевости, а аутора сврстали у класике. Обитељ је добитник четири најзначајније књижевне награде у Русији, и то две националне – 2014. „Книга года“( „Књига године“), „Большая книга“ ( „Велика књига“ „), „Лучшая художественная книга“ ( „Најбоља белетристичка књига“ ) и 2015. Награда за бестселер (победник IV конкурса „Ревизор – 2015“).

 

 

  • Zahar Prilepin

Захар Прилепин

Захар Прилепин је рођен 1975. године. Завршио је Филолошки факултет Нижегородског државног универзитета „Н. И. Лобачевски“

  • Erlend Lu

Ерленд Лу

Ерленд Лу је рођен 1969. године у Норвешкој. Правио је кратке филмове и музичке спотове, радио

  • Aleksandar Mekol Smit

Александар Мекол Смит

Александар Мекол Смит рођен је у Родезији (данашњи Зимбабве), а школовао се у Шкотској. Важи за

  • Marjetka Meta Krese

Марјетка Мета Кресе

Марјетка Мета Кресе je магистар културне антропологије. Поред тога студирала је фотографију у Лондону . Као