Славе Ђорђо Димоски (Велестово код Охрида, 1959), песник, есејиста, антологичар, фељтониста и преводилац.

Један од најзначајнијих савремених македонских песника.

Основну школу је похађао у Велестову и Лескоецу, а гимназију у Охриду. Завршио је Филолошки факултет на Универзитету „Свети Ћирило и Методије“ у Скопљу.

Аутор је десетак књига поезије од прве објављене књиге Гравире (1979) до књига Мерач речи (2007) и Језички триптихон (2015).

Објавио је неколико књига поезије за децу, три књиге есеја, као и антологију љубавних и еротских мотива у македонској лирици (двојезично издање, на македонском и енглеском језику, 2002).

Избори из његове поезије и појединачне књиге објављени су на многим језицима: енглеском, француском, руском, бугарском, турском, српском, малезијском, словеначком, албанском, азерском, хебрејском, пољском, немачком, шведском, арапском, италијанском, јерменском, грузијском, монголском, румунском.

Добитник је више признања и одликовања: „Млада Струга“ (1982), „Златна јабука“ (1988), Дани Гоце Делчева (1994), „Браћа Миладиновци“ (2000), Св. Климент Охридски – патрон Охрида (2000), Гран при Европе – Румунија (2009), Орден „Златна јесен – Сергеј Јесењин“, Русија (2012), Награда града Охрида за животно дело, „Ацо Шопов“ (2016, за књигу Језички триптихон).

Оснивач је и дугогодишњи руководилац манифестације Песничка ноћ у Велестову, а сада је председник Управног одбора Националне установе Струшке вечери поезије.

Преводи са скоро свих словенских језика. Веома је заслужан за превођење и рецепцију савремене српске поезије у Македонији.

Славе Ђорђо Димоски је професор македонског језика и књижевности. Живи у Охриду и у Скопљу.

 

  • Zahar Prilepin

Захар Прилепин

Захар Прилепин је рођен 1975. године. Завршио је Филолошки факултет Нижегородског државног универзитета „Н. И. Лобачевски“

  • Erlend Lu

Ерленд Лу

Ерленд Лу је рођен 1969. године у Норвешкој. Правио је кратке филмове и музичке спотове, радио

  • Aleksandar Mekol Smit

Александар Мекол Смит

Александар Мекол Смит рођен је у Родезији (данашњи Зимбабве), а школовао се у Шкотској. Важи за

  • Marjetka Meta Krese

Марјетка Мета Кресе

Марјетка Мета Кресе je магистар културне антропологије. Поред тога студирала је фотографију у Лондону . Као