Душан Шимко

Душан Шимко, словачки писац и публициста, рођен је 1945. у Кошицама. Непосредно по окупацији Чехословачке 1968. емигрирао је у Швајцарску која му је дала политички азил. У Базелу је завршио студије и данас ради као доцент на Географском институту Универзитета у Базелу. Предавао је такође на универзитетима у Токију, Кјоту, Хонкгонгу, Прагу, Братислави и немачком Фрајбургу.

Његови публицистички прилози излазе, између осталог, у утицајном дневнику Ноје Цирхер цајтунг (Neue Zürcher Zeitung) као и у Франкфуртер рундшау (Frankfurter Rundschau), Тагес анцајгер (Tages Anzeiger) и Велтвохе (Weltwoche).

Објавио је књиге Маратон Цхуана Забалу (1984), Јапански диван (1993), Шеста застава (1997), Естерхазијев батлер (2000), Егзил у Базелу (2003), Губио – књига доушника (2009) и литерарни бедекер на немачком језику Košice-Kaschau. Ein Reise- und Lesebuch (Arco Verlag, Wien 2013). Приче су му објављене у неколико антологија. Дела су му преведена на немачки, енглески, мађарски и чешки. Проза Губио – књига доушника објављена је 2010. у мађарском и чешком издању, а и на српском код Прометеја, у истој едицији као и Јапански диван.

 

  • Sajam knjiga 2017.

Погледајте како је било на Сајму књига