У препуној сали „Иво Андрић“ данас су свечано проглашене и уручене награде 60. Међународног београдског сајма књига, а награду Издавач године добио је „Службени гласник“. Председник жирија проф. др Драган Симеуновић и чланови Весна Капор, мр Милица Лилић, проф. Слободан Кањевац и Срба Игњатовић, у најужи избор је укључио „Креативни центар“, „Катену Мунди“, „Логос“, „Агору“ и „Архипелаг“.

Према речима жирија, „Службени гласник“ већ годинама спада у ред наших најплоднијих издавача, и по издавачком дијапазону као и по објављеним садржајима. Иако ни њега протеклих година нису мимоишле разне издавачке слабости и промашаји, он је ове године несумњиво једна од оних издавачких кућа које заслужују епитет издавача године.

Награда за Издавачки подухват године припала је равноправно књигама „Вук наш насушни“ Милована Витезовића и едицији Филолошког факултета у Београду „Језик и књижевност“ на руском језику.

Према образложењу жирија, Витезовићево вишедеценијско бављење делом, животом и реформаторским подвижништвом Вука Стефановића Караџића преточено је у овај ауторски монумент. Монографија је богато илустрована, савремено опремљена и представља преглед целе епохе и осветљава Вука као појединца, човека и културног јунака.

Едиција „Језик и књижевност“ београдског Филолошког факултета представила је српску усмену и средњовековну књижевност, као и битне домашаје српске и руске науке о књижевности и културне везе два народа.

Награду Дечја књига године деле равноправно књига Раше Попова „Необичне приче о спортистима света и Србије“ (Bookland) и едиција „Овако се живело – Лепенски вир“ (Креативни центар).

Раша Попов је у награђеној књизи на траговима стварних догађаја из живота познатих и успешних спортских личности , а књига се одликује необичном духовитошћу и луцидношћу и на тај начин васпитно делује на развој дечје креативности, док је „Лепенски вир“ вредан зато што доприноси да млади читаоци сазнају нешто више о томе како су живели становници подручја Ђердапске клисуре у мезолиту и неолиту.

Ове године су уведене две нове награде – за Најбољу књигу из области науке и Најбољег издавача из дијаспоре.

Према одлуци жирија, награду Најбољи издавач из дијаспоре добила је Западноамеричка Епархија Српске православне цркве и издавачка кућа „Себастијан прес“ из САД, за књигу „Хришћанска баштина Косова и Метохије – историјско и духовно средиште српског народа“ (на енглеском језику).

Ову награду равноправно дели Епархија западноамеричка са Митрополијом црногорско-приморском и њеном информативном установом „Светигора“ која је објавила монографију „Цетињски манастир“.

Признање за допринос у области науке равноправно је припало Ћемалу Б. Долићанину и Анатолију Антоневичу за књигу „Dynamical Systems Generated by Linear Maps“ и Учитељском факултету у Београду за „Лексикон образовних термина“.

Специјално признање за Издавача у протеклој години је припало је кући „Арс Либри – Задужбина Владете Јеротића“, а специјално признање за књигу је припало Књижевној заједници „Борисав Станковић“ (Врање) за књигу Јована Хаџи-Васиљевића „Јужна стара Србија“.

Жири за избор Најлепше књиге у саставу Југослав Влаховић (председник), Тијана Којић и Оливера Батајић Сретеновић, доделио је награду „Богдан Кршић“ издању „Филмус – Приче о филму Слободана Шијана“ Службеног гласника. Жири је оценио да је посебна вредност овог издања минималистичко решење корица а да је обиље визуелног материјала зналачки и прегледно представљено. Свеукупно ова књига мањег формата оставља велики утисак, навео је жири.

Специјално признање за младог дизајнера исти жири доделио је дизајнерској групи Метаклиника из Београда за опрему књиге „Душановац. Пошта Саше Илића“.

После уручења награда присутнима се обратила декан Филолошког факултета у Београду Александра Врањеш захваливши се жирију, учесницима и посетиоцима Сајма.

Свечано проглашење и додела награда традиционално се одржава сваке године на Београдском сајму књига.