Димитри Верхулст

Dimitri VerhulstДимитри Верхулст (1972) белгијски је писац и песник. За збирку прича о својој младости, De kamer hiernaast, номинован је за књижевну награду NRC Literair Prijs. Широј публици постао је познат 2003. године када је изашао његов роман Проблемски Хотел, о становницима центра за азиланте у Арендонку, Белгија. Књига је преведена на више од десет језика. Његов роман Залудност живљења објављен је 2006. године и за њега је добио награду Publieksprijs Gouden Uil. Роман је доживео велики успех, преведен је на 19 језика, а по њему је снимљен и филм који је приказан на фестивалима широм света. За свој роман Godverdomse dagen op een godverdomse bol 2009. године добио је награду Libris.

Димитри Верхулст пише за књижевне новине Underground, Nieuw Wereldtijdschrift и De Braке Hond.

Димитри Верхулст припада генерацији младих писаца у успону. Теме његових романа савремене су и блиске и нашим читаоцима, посебно младим. О сусрету различитих култура и генерација, Верхулт пише из перспективе обичног „малог“ човека и његове свакодневице.

Роман Залудност живљења објавиће издавачка кућа Clio у едицији Грал у октобру 2015. Објављивање романа на српском језику подржала је Европска канцеларија у оквиру програма Креативна Европа.

2017-05-19T12:37:00+00:0017.10.2015.|